Бажаю всім злагоди і миру

Італійські сири

parmigiano, mozzarella, gorgonzola



Італійські сири — неодмінний елемент італійської трапези. В Італії виробляється близько 400 сортів сиру, найпопулярніші — моцарелла (mozzarella), горгонцола (gorgonzola) і пармезан (parmigiano — «парміджано»). Але крім них, існує безліч інших. Адже своїми сирами славляться багато регіонів країни. Саме твердий ароматний пармезан, тертий чи нарізаний дрібними шматочками, додає пікантність більшості італійських страв. Моцареллу — м'який волокнистий сир з молока буйволиць — подають на сніданок англійській королеві, без нього не обходиться практично жодна класична піца, і саме він входить до складу смачного салату caprese (капрезе) — з помідорами і васильком. Справжній сир моцарелла готується з молока буйволиць у районі Риму і Неаполю.

Горгонцола одержала свою назву по імені селища в околицях Мілану. Його роблять з коров'ячого молока і спеціально культивують у ньому цвіль.

Твердий сир пармезан роблять в околицях Парми, у Реджіо-Эмілії, Мантуї, Болоньї та Модене. Він являє собою барило, що у середньому важить близько 35 кілограмів. Пармезан уживають «свіжим» (fresco), «зрілим» (до 18 місяців), і «старим» (vecchio), зрілості до 2 років.

Рікотта (ricotta) прекрасно підходить для пасти, омлетів та десертів.

Парміджано Реджано. Пармезан був вперше виготовлений в 1100 році. Його творцями були ченці, що перебралися на пагорби, по сусідству з містом Пармою. Щоб відволікатися від молитов, вони придумали довгозберігаючий продукт.

Хочеться відзначити, що в наші дні, сир пармезан отримав спеціальний знак якості і походження, свого роду паспорт, що охороняє його від підробок - знак якості DOP - denominazione di origine protetta - контрольний знак, який вказує захищене походження продукту.

Він робиться не на швидку руку. Для приготування 1 кг. сиру пармезану знадобиться 16 літрів молока. Спочатку його витримують у спеціальних формах протягом року, після чого перевіряють, і якщо після перевірки, забраковивается через скупчення повітря всередині форми або з-за нерівномірності продукту, то відзначається спеціальними знаками на поверхні (на твердій шкірці), а потім може все ж надходити в продаж, але під іншою назвою.

Сир пармезан, в якому не було виявлено ніяких змін, витримують ще як мінімум один рік, а потім відзначаються паленим клеймом на шкірці - знаком якості DOP - denominazione di origine protetta - контрольний знак, який вказує захищене походження продукту.

Крім цього вся оксамитова бурштинова оболонка (шкірка сиру), маркується написом Parmigiano-Reggiano, виконаної у вигляді маленьких дірочок. Маркування виробляють, коли пармезан ще зовсім м'який (в перший вечір приготування форми).

Молодий сир, зазвичай, вживають невеликими шматочками наприкінці обіду, запиваючи вином. Той же, яким посипають макаронні вироби перед подачею на стіл, має більш тривалу витримку. Це повністю натуральний продукт, в ньому відсутні будь-якого роду хімічні добавки. Усі страви, приготовані з пасти, зазвичай саме посипають тертим сиром пармезаном або тертим сиром грана падано.

У магазинах, цей сир продається вже розфасований, тому що вся форма важить 38-40 кілограмів. В Італії, сир пармезан ви знайдете всюди, а за межами Італії, звичайно, тільки в дорогих магазинах. Принц Брунею, найбагатша людина в світі, на свій день народження в 2000 році виписав для святкового бенкету 45 головок.

Хочеться сказати ще кілька слів на захист цього прекрасного продукту. Чи знаєте ви, що людина перетравлює 100 грам пармезану за 45 хвилин, а та ж кількість м'яса - за 4 години. До того ж, 100 грамів цього продукту відповідають за своїм поживними властивостям та складу 185 грамів яловичини, або 225 грамів риби тріски, або 190 грам свинини. Вміст холестерину, у порівнянні з іншими сирами, дуже низька. Хоча пармезан легко перетравлюється, не рекомендується вживати його пізно ввечері.


Рідним братом пармезану можна назвати інший сир - грана падано - Grana Padano. Він також був створений ченцями, але тільки (якщо можна так висловитися) 850 років тому, має паспорт, що охороняє його від підробок - знак якості DOP - denominazione di origine protetta.
Грана падано, зазвичай, вживають зі склянкою прохолодного білого вина, з виноградом або ж з медом, його використовують у приготуванні перших страв: пасти, рису, супів і т. д.
Сир грана падано, теж дуже швидко перетравлюється організмом, містить велику кількість кальцію, вітамінів і різних мінеральних речовин, тому дієтологи особливо рекомендують вищеописані сири, спортсменам, дітям та вагітним жінкам.

Не останню роль в італійській кухні грає Моцарела (моцарелла, моццарелла). Цей свіжий сир буває двох видів. Перший - "ді Буфала" - з молока буйвола. Другий - з коров'ячого молока. Найбільш цінним вважається перший тип. Він же, природно, і дорожче. Моццарелла ді Буфала подається на стіл англійської королеви. У Лондоні, у найдорожчому продовольчому магазині-бутику, моццарелла ді Буфала, розкуповується в три рази швидше, ніж звичайний сорт моцарелли.

Її поставляє туди один італійєць знатного походження. Спочатку він займав високий чин в англійському банку, але незабаром відмовився від прекрасної, але нудною банківської кар'єри, і почав доставляти моцареллу з Італії. Зараз бізнесмен повністю щасливий і значно збільшив свій капітал. Практично, майже жодна одна піца не може обійтися без цього інгредієнта. З неї так само роблять знаменитий салат разом з помідорами, оливковою олією та базиліком під назвою Caprese (капре'зе).


Создан 16 янв 2010



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником
........
счетчик посещений
счетчик на сайт free counters Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання Українські традиції www.leleky.org Сайт для справжнього Українця Народний Оглядач Від свята до свята! Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм...